Обезкостени пилешки бутчета със зеленчуци на скара

ЗорицаЗорицаГуру94025328654
05/09/2018
"Скарата е загрята, бутчетата - обезкостени - какво чакате още "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 996
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • пилешки бутчета - 2 кг
  • лук - 4 големи глави
  • моркови - 2 бр., едри
  • чесън - 6 скилидки
  • бял риган - 1 к.л. изсушен
  • девесил - 1 ч. л., изсушен
  • чубрица - 1 ч. л., изсушена
  • черен пипер - 1/2 к. л.
  • олио - 8 с. л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета се обезкостяват, измиват се със студена вода и се подсушават.

В голяма купа или тавичка се смесват сухите билки (бял риган, девесил и чубрица), предварително стрити на ситно. Разбъркват се хубаво, за да се смесят равномерно.

Добавя се скилидките чесън (предварително счукани в хаванче), сол, черен пипер и отново се разбърква. В получената смес се овалва всяко обезкостено бутче, като се натрива от всички страни.

Прехвърлят се в подходящ съд с капак или в плик и се прибират в хладилника поне за 30 минути, за да се овкусят, а най-добре за цяла нощ.

След като са престояли достатъчно време се намазват обилно с олио преди изпичане.

Морковите и кромидият лук се обелват и нарязват на тънко - морковите на продълговати ленти, лукът на шайби. С помощта на четка се намазват обилно с олио.

Зеленчуците и обезкостените пилешки бутчета се изпичат на добре загрята скара, предварително намазана със сланина.

Когато са изпечени хубаво от едната страна, зеленчуците отново се мажат с олио преди да се обърнат.

В подходяща глинена тава се нареждат на дъното ред изпечен лук, следван от моркови, отгоре изпечените бутчета, отново най-отгоре лук и моркови. Захлупва се с капак и се оставят 20 - 30 минути върху вече изключената, но още гореща скара, за да си отдъхнат преди сервиране.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар