Пълнена пуйка със сармички

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Пълнена пуйка със сармички1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Ако присъждаха Нобелови награди за кулинария, това щеше да бъде нашия фаворит"

Необходими Продукти

  • пуешко месо - 1 цяла пуйка ( около 3 кг. )
  • кисело зеле - 1 глава
  • масло - 50 гр.
  • шунка - 50 гр. нарязана на ситно
  • лук - 1 глава
  • бекон - 100 гр.
  • ябълки - 1 бр.
  • стафиди - 2 с.л.
  • коняк - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вино - 1/2 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • мас - 3 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • ким
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон.

Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.

Запържва се нарязаният на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с. л. олио. Добавя се 1 ч. ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле.

С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора или се забожда с клечки за зъби.

От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон.

Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч. ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса.

Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.

Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: