Начин на приготвяне
Оставете продуктите за 1 час на стайна температура. Активирайте маята със 2 с.л захар, 100 мл мляко и 2 с.л брашно.
Отделете 2 жълтъка за намазване, а другите яйца и белтъците разбийте с 1 с.л захар, киселото мляко и останалото прясно мляко, олиото.
Пресейте брашното, сипете солта и направете кладенче, изсипете маята и млечната смес. Замесете хубаво гладко средно твърдо тесто.
Оставете да втаса, след което разделете на 3 части. Едната е за центъра, като отделяте малка топка тесто за мрежата. Другите части всяка разделете на 3 топки, общо ви трябват 6 топки за 6 обли кори.
Подредете ги една върху друга, като намазвате с масло 3 по 3. Дръпнете на страна едната тройка, а другата разрежете на 8 части по средата, като не режете краищата, всеки триъгълник обръщате назад и подвивате надолу.
Другите 3 кори разрежете на 8 отделни триъгълника, всеки цепнете по средата и промушете острия край отдолу нагоре, получените листа наредете във вътрешността на питката.
Третата топка покрийте с мрежа, която се прави с помощта на ролер. Оставете питката да втаса, след което намажете с жълтъците. От солено тесто предварително се оформят цветя и звънецът, които редите, където ви хареса.
Печете на 170 градуса за около 40 минути.
Коментари