Натурален оцет от ябълки и грозде без захар

Яница НиколоваЯница НиколоваИноватор4664001904
24/09/2018
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо836
  • Преглеждания за месеца138
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ябълки - около 10 кг
  • грозде - около 10 кг
  • оцетна гъба - 300 - 400 г и утайка
  • вода - да покрие плодовете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се почистват от гнило, ако има, и се нарязват на парчета заедно със семките.

Гроздето също се почиства и смачква да пусне сок. Ябълките и гроздето се смесват в голям съд и се добавя оцетната гъба и утайката от предишен оцет.

По този начин ще ферментира по-бързо. Отгоре на съда се поставя марля и всеки ден се разбърква в продължение на около 1 месец.

После се прецежда и оставя да се утаява, отново около 1 месец. После се налива в стъклени бутилки.

Времето за ферментация зависи от температурата в помещението, колко са сладки плодовете и т.н., което може да удължи срока.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар