Люти краставички туршия

ЗорицаЗорицаГуру94525829234
28/09/2018
Приготвяне10 мин.
Готвене5 мин.
Общо15 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо893
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • ЗА 1 БУРКАН
  • корнишони - дребни
  • ябълков оцет - до чертата на буркана
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • люти чушки - според лютивината
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • копър - 2 бр. цветчета
  • кориандър - 1 к.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • синапено семе - 1 к. л.
  • кромид лук - 2 - 3 шайби
  • бахар - 3 - 4 зърна
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Корнишоните се измиват и почистват, подрязват се дръжките и дупето леко се изрязва на всяка една краставичка.

Лукът се обелва и нарязва на полумесеци.

Скилидките чесън също се обелват и леко разцепват от върха.

Лютите чушки се разделят по дължина, отстраняват се семките.

На дъното на всеки буркан се налива до чертата ябълков оцет, добавя се супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 5 - 6 зърна черен пипер, 3 - 4 зърна бахар, по 1 кафена лъжичка синапено семе, кориандър и кимион, 1 цветче копър, скилидка чесън, половин люта чушка (ако е много люта, сложете само ивичка от нея), 1-2 ивички кромид лук.

Корнишоните се нареждат плътно в бурканите, като между тях се слага по един дафинов лист и още няколко ивички кромид лук, най-отгоре по още едно цветче копър.

Допълва се с вода (един пръст под капачката) и бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.

Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2 - 3 пръста над капачките.

След като водата заври "под ключ", се засичат 5 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.

Обръщат се с капачките надолу.

След като изстинат, се прибират за зимата в мазе или килер на тъмно и хладно.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар