Начин на приготвяне
Монхавините (Monjavinas, Almoixavenas) са традиционален валенсиански сладкиш, основно приготвян в малкото красиво градче Хатива. Първоначално се е изготвял всеки четвъртък от Куаресма, а с течение на годините започва да се прави и през абсолютно всички четвъртъци в годината. Ако посещавате това градче може да го откриете във почти всяка сладкарница или хлебопекарна на този ден. Може и да си го приготвите лесно и сами в къщи. Има няколко вариации на рецептата, а тук ще ви представя моята любима.
Загрейте млякото, водата, зехтина и щипка сол на умерен огън. Щом течността закъкри, сипете брашното и бъркайте интензивно няколко минути, намалявайки огъня. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда, отстранете и оставете да поизстине 5 минутки.
Чуквайте яйцата едно по едно в тестото и бъркайте, като докато не се усвои едното, не добавяйте следващото. След като получите гладко и меко тесто, бъркайте го още поне 1 минутка.
Намазнете обилно ръцете си и взимайте по около 50 грама от пареното тесто, като формирате топче и го сплесквате. Не е нужно да е в идеално правилна форма. Бодвайте с палец в средата и завъртайте, за да се формира дупчица и се получи нещо като геврече. Подреждайте в тавичка, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна (на два пъти) за 30 минути.
След като пъхнете втората тава да се пече, пригответе сиропа. За него поставете на котлона водата и меда и варете на умерен до слаб огън 6-7 минути или до сгъстяване. Оставете да поизстине.
Изпечените гевречета топвайте в сиропа за няколко секунди. Ако не се покриват, поливайте ги, за да поемат от него. Подреждайте върху същата хартия от печенето и поръсвайте обилно със захар.
Да ви е сладко!
Коментари