Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Пухкави малки хлебчета със сирене и маслини

Пухкави малки хлебчета със сирене и маслини

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пухкави малки хлебчета със сирене и маслини
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"По аромата ще ги познаете, във вкуса ще се влюбите"

Необходими Продукти

  • вода - 1 ч.ч. топла
  • кисело мляко - 0, 5 ч.ч.
  • зехтин - ¼ ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 450 г
  • прясна мая - 20 г (1/2 кубче)
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • маслини - 8 - 10 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа, смесете топлата вода със захарта и маята, разбъркайте. Прибавете киселото мляко и зехтина и отново разбъркайте. Добавете половината пресято брашно със солта и бъркайте с лъжица. Постепенно добавяйте останалото брашно и замесете меко тесто.

Намажете оформеното тесто на топка, намажете го с зехтин и го завийте с чиста кърпа, оставете на топло да удвои обема си. През това време си пригответе плънката, смесете натрошеното сирене, обезкостените и нарязани маслини и зехтина, разбъркайте до получаване на кремообразна маса.

Втасалото тесто разделете на 10 топки. Всяка топка, разтеглете с пръсти на кора с правоъгълна форма, в средата на която разпределете 1 с.л. от плънката.

Двата къси края на кората завийте навътре, а от широката навийте на руло. Поставете рулцата, в тава постлана с хартия за печене с края на рулото отдолу. Направете малки и не дълбоки прорези на хлебчетата отгоре с остър нож и ги намажете обилно със зехтин.

Оставете хлебчетата да втасат отново до удвояване на обема им в нагрята на 50 градуса фурна. След което включете фурната на 200 градуса и печете за около 30 минути до готовност.

Извадете тавата и намажете хлебчетата отново със зехтин с помощта на четка, завийте ги с чиста кърпа и оставете така за около 10 минути, сервирайте топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: