Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват старателно с гъба и без да се белят се нарязват по дължина на средно дебели (3-4 мм) филийки.
Подреждат се върху чиста памучна кърпа и отгоре се покриват с друга кърпа. Оставят се за поне 30 минути (може и повече), за да попият кърпите водата им.
Намазват се с помощта на четка с олиото и се изпичат на добре загрята скара от двете страни.
Веднага след като се изпекат, се поръсват с нарязаните на ситно ментови листа, пресования чесън, сол, слагат се една върху друга по няколко филийки тиквичка и се и се завиват на рулца.
За соса млякото се разбива със зехтина, добавя се сол, копъра, синапа, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи, наситнените листенца свежа мента и черен пипер на вкус.
Разбърква се хубаво и се пребира поне за 30 минути в хладилник, за да се овкуси и охлади. С готовия млечен сос се поливат тиквичките. Гарнират се с листенца мента.
Ястието може да се консумира веднага или предварително охладено за няколко часа в хладилник.
Добър апетит!