Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Печени зеленчуци»Здравословни печени тиквички на скара

Здравословни печени тиквички на скара

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Здравословни печени тиквички на скара7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
3
"Няма пържене, няма излишни мазнини - само здравословни и много вкусни тиквички"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 - 3 бр. млади
  • олио - 1/2 к.ч. за намазване
  • мента - шепа крехки зелени листа
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • ЗА СОСА
  • кисело мляко - 400 мл
  • зехтин - 1 с.л.
  • копър - 1 с.л. нарязан
  • синап - 1 ч.л. смлян
  • орехи - 1 с.л. счукани
  • мента - 1 с.л. ситно нарязани листа
  • чесън - 1 пресована скилидка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват старателно с гъба и без да се белят се нарязват по дължина на средно дебели (3-4 мм) филийки.

Подреждат се върху чиста памучна кърпа и отгоре се покриват с друга кърпа. Оставят се за поне 30 минути (може и повече), за да попият кърпите водата им.

Намазват се с помощта на четка с олиото и се изпичат на добре загрята скара от двете страни.

Веднага след като се изпекат, се поръсват с нарязаните на ситно ментови листа, пресования чесън, сол, слагат се една върху друга по няколко филийки тиквичка и се и се завиват на рулца.

За соса млякото се разбива със зехтина, добавя се сол, копъра, синапа, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи, наситнените листенца свежа мента и черен пипер на вкус.

Разбърква се хубаво и се пребира поне за 30 минути в хладилник, за да се овкуси и охлади. С готовия млечен сос се поливат тиквичките. Гарнират се с листенца мента.

Ястието може да се консумира веднага или предварително охладено за няколко часа в хладилник.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: