Начин на приготвяне
Едра скумрия се почиства, измива се добре и се нарязва на шайби. Поръсва се със сол и черен пипер.
Картофите /обелени/ се режат на тънки кръгчета, лукът - на полумесеци, зелена чушка - на лентички.
В огнеупорна тава, намазана с олио, се нарежда на дъното нарязан лук и поръсваме с малко сол. Отгоре се нареждат кръгчета или полумесеци тънки картофки. Овкусяват се с подправка за картофи и разпределяме ленти зелена чушка.
Идва ред на рибата, която се нарежда върху зеленчуците, като се разполага между тях.
В купа се нарязват ситно доматите, добавя се сол и захар на вкус, нарязан магданоз, чесън на прах и с лъжица се залива между рибата.
Сипва се 100 мл вода, защото и доматите ще пуснат, поръсваме с чубрица и нареждаме няколко кръгчета лимон и дафинов лист. Леко се раздрусва тавата да попие сосът надолу.
Печем ястието на 180°C до готовност - при мен за 40-50 минути, да остане на мазнина.
Сервираме и хапваме с кеф тази печена риба с уникален вкус.
Сипете чаша добро вино и се насладете на вкусна гозба.
Ще си оближете пръстите!
Коментари