Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладката вода и се разбърква със захарта. Добавя се 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме за 10-15 минути да шупне.
Добавя се олио и меко масло или мас, сол и се бърка на гъста каша, но още не е тесто. Сега е моментът да прибавете нарязан на кубчета бекон и с него се замесва тестото.
Оставя се на топло да втаса 30 минути, за да увеличи обема си. Разделя се на 4 части и се оформят фитили. Всеки се реже на 5 части и се нарежда в тавата от печката върху хартия за печене. Нареждат се с отрязаната част нагоре.
С пръсти се притиска леко отгоре всяка закуска и оставяме да почине за 15 минути на топло.
Разбъркват се яйцата с киселото мляко и олиото. Изваждаме закуските и с лъжица се залива всяка отгоре добре да покрие тестото.
Оставят се още 15 минути и после печем в загрята фурна на 180 градуса за 30 -35 минути до златисто.
Ако виждате, че има нужда, се покрива с фолио да не прегори.
Пухкави душички с бекон за съботна закуска.