Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
В купа се разбъркват брашното, солта и се прибавя маслото на кубчета. С длани се довежда до трохи или с ръчен блендер. Добавя се водата по усмотрение, така че да се оформи груба топка тесто. Тестото се измерва на кантарче и се дели на 4 равни части, при мен беше около 62 г всяка част. Оформят се на дискове, завиват се в свежо фолио и се оставят в хладилник, докато се приготви плънката - около 30 мин.
Пълнеж
Гъбите се обелват, отстранява се пънчето, избъркват се с влажна домакинска хартия. Нарязват се на филийки.
Лукът се наситнява.
В тиган се загрява зехтин и маслото на средна температура. Прибавя се лукът, разбърква се, докато омекне. Прибавят се гъбите, посоляват се и се готвят за 15 мин. Да останат напълно на мазнина. В този момент се изсипва с.л. соев сос, разбърква се, добавя се щипка мащерка, поръсва се с смлян черен пипер. Разбърква се отново и се сваля от котлона. Охлажда се напълно.
На леко поръсен плот с брашно тънко се разточва един охладен диск тесто в кръгла форма. Може да се разточи и между две хартии. В средата се поставя по 1 с.л. от плънката, разпределя се, като 2 пръста отстрани са без плънка. Външните страните на тестото се загръщат навътре, като хващат и малко от плънката. Тестото се намазва с белтък. По този начин се процедира и с другите дискове тесто.
Пече се на 200 градуса за около 20 мин. Изважда се от фурната и в средата на плънката се счуква едно яйце. Допича се за още 8/10 мин. Ако яйцето е твърде голямо, се отстранява част от белтъка.
При сервиране се поставя парче галет в подходяща чиния, а отстрани се прибавя купичка настърган сирене Грюер. Може и да се поръси по време на изпичане на яйцето, по избор е.
Източник: Homecooking