Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладко прясно мляко. Прибавете 1 с.л. захар и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете киселото мляко, яйцата (единия жълтък заделете за намазване на тутманика), солта и втасалата мая.
Замесете меко тесто. Намажете го с олио и изчакайте 40 минути докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на четири части. Всяка разточете на правоъгълник с размер приблизително 30-20 см.
Намажете с размекнато масло и сложете 1/3 от сиренето. По същия начин направете и с останалите 3 части, като ги подреждате една върху друга. Последната само намажете с масло.
Разрежете на четири ленти и всяка усучете. Подредете ги в подмазана тава, като почнете от средата, а другите увийте около първата. Оставете отново да втаса.
Смесете заделения жълтък с 1 с.л. олио и намажете тутманика. Отгоре поръсете със семена по избор.
Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути.
Добър апетит!