Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усукан четирислоен Тутманик

Усукан четирислоен Тутманик

Усукан четирислоен Тутманик
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"За да сме сигурни, че всеки ще си хапне добре, направихме тутманика четирислоен - видяхме само доволни лица"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • мая - 20 г прясна
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сирене - 300 г
  • масло - 100 г
  • семена - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладко прясно мляко. Прибавете 1 с.л. захар и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете киселото мляко, яйцата (единия жълтък заделете за намазване на тутманика), солта и втасалата мая.

Замесете меко тесто. Намажете го с олио и изчакайте 40 минути докато удвои обема си.

Готовото тесто разделете на четири части. Всяка разточете на правоъгълник с размер приблизително 30-20 см.

Намажете с размекнато масло и сложете 1/3 от сиренето. По същия начин направете и с останалите 3 части, като ги подреждате една върху друга. Последната само намажете с масло.

Разрежете на четири ленти и всяка усучете. Подредете ги в подмазана тава, като почнете от средата, а другите увийте около първата. Оставете отново да втаса.

Смесете заделения жълтък с 1 с.л. олио и намажете тутманика. Отгоре поръсете със семена по избор.

Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: