Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладката вода със захарта и 2 с. л. брашно, оставя се да бухне. Сипва се в средата на брашното и добавяме кисело мляко, яйцето, олио. Разбърква се добре и замесваме средно меко тесто.
Оставя се да втаса на топло 40-50 минути. Нарязват се на малки кубчета сирене, кашкавал и кренвирш. В отделна купа се смесва олио с лютеница и подправките.
Кексова форма с диаметър 22 см се намазва с масло. От тестото се накъсват малки топки. Всяка се сплесква с ръце и в средата се поставя парче сирене, кашкавалче и кренвирш.
Оформя се топче, топи се в купата с ароматно олио и нареждаме по дъното на кексовата форма. Следващият ред се нарежда между тях и така докато свърши тестото.
Оставя се на топло за 20 минути, тестото за това време пълни формата. Включва се фурната на 180 градуса и печем около 30-35 минути до готовност.
Изважда се и обръщаме в чиния. Начупва се и хапваме с шарена сол. Уникално вкусен солен кекс!
Коментари