Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото, не повече от телесна температура 37 градуса. В него разтворете маята и част от захарта. Изчакайте 7-8 минути да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете половината масло - разтопено и леко разбитите със солта и останалата захар яйца. Прибавете шупналата мая и започнете да замесвате тесто, прибавяйки си по малко брашно, докато започне да се отделя от стените на купата.
Прехвърлете на набрашнен плот и месете, докато спре да лепне по пръстите ви и стане еластично. В процеса си вкарвайте и останалото масло.
Приберете в купата, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час и 20-30 минути.
От втасалото тесто отделете едно малко топче и го поставете в средата на тавичка - около 22 см диаметър. Останалата по-голяма част разточете на кора, не много тънка. Нарежете на ленти и всяка лентичка завързвайте на възел и подреждайте около топчето в центъра.
Приберете погачата в загрята до 40 градуса фурна и оставете вътре докато удвои обема си и бухне- около 30 минути.
Извадете, внимавайки да не разтърсвате или притискате бухналата погача, защото тестото е чувствително. Намажете с разбит с малко олио жълтък (може и белтък) и загрейте фурната до 180 градуса.
Пъхнете погачата във вече загрятата фурна и печете до златист загар- приблизително 30 минути. Не препичайте много, за да остане мека и с вид на пухкав памук.
След като извадите Памук погачата от фурната, охладете върху решетка и поднесете.
Добър апетит!