Гръцки кюфтенца в сос (Soutzoukakia)

25/11/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9575093428
"Показваме ви любимите кюфтенца, но няма да ви поканим да ги опитате, а ще ви дадем рецепта как да си ги приготвите сами "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо571
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За кюфтенцата накълцайте лука и чесъна и ги задушете в зехтина за 4 минути на умерен огън. Сипете галетата и бялото вино и бъркайте интензивно 1-2 минути до получаване на паста.

2. Сипете пастата в купа и смесете с каймата, кимиона, черния пипер и солта. Омесете добре и формирайте 14 броя кюфтенца, като мокрите ръцете си, за да ви е по-лесно. Класическата форма, за да е автентично вашето ястие, е кюфтетата да бъдат продълговати с леко заострени краища, наподобяващи лимон.

3. Оваляйте кюфтетата в брашно, без да напластявате и ги подредете в намазнена тавичка. Изпечете на 200 градуса до лек загар.

4. През това време пригответе соса, като загреете зехтина и доматеното пюре. Щом закъкри, сипете доматения концентрат, бялото вино, сол и подправките. Гответе 5 минути на силен огън и налейте водата. Намалете огъня до умерен и гответе още 25 минути под капак.

5. Оризa накиснете във студена вода за 20 минути. Измийте добре от нишестето и сварете ал денте. Съотношението ориз:течност е според вида, който използвате, обикновено 1:2.5 (или 3). Готовият ориз смесете с малко от доматения сос, когато е готов. Посолете и подправете по ваш вкус.

6. Готовите кюфтета залейте със соса и оставете да починат няколко минути.

Поднесете гръцките кюфтенца, като във всяка порция поставяте и по една-две топки ориз и поръсите с прясно накълцан магданоз.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар