Начин на приготвяне
Нарежете зелето на ситно, поставете го в купа и добавете измития и добре прецеден ориз, нарязаните на малки кубчета картофи. Поръсете сместа с черен пипер и кимион на вкус, разбъркайте.
Намажете дъното и стените на глинения гювеч с меко масло и разпределете сместа равномерно по дъното, добавете отгоре шушулките сминдух и налейте 2 ч.ч. вода.
Почистете и много добре измийте пилетата, подсушете ги. Шпиковайте на няколко места пилетата и поставете резени от скилидките чесън. Отделно смесете меда, солта и червения пипер и много добре намажете пилетата от всички страни, поставете върху зелевата смес.
Нарежете почистените праз и моркови на колелца, допълнете празнините на гювеча с тях. Налейте олиото и поставете 2 малки кубчета от маслото върху пилетата.
Затворете гювеча с капака и го поставете в студена (обезателно студена) фурна и включете фурната на 150 градуса на горен и долен реотан, печете за 2 часа и 30 минути до готовност на месото. Поднесете печените пилета топли.