Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Гювеч»Лесен зимен гювеч с цели пилета

Лесен зимен гювеч с цели пилета

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Лесен зимен гювеч с цели пилета
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Зимният глад не е за подценяване, затова пригответе за лакомниците вкъщи лесен зимен гювеч с цели пилета"

Необходими Продукти

  • пилета - 2 бр. (2. 5 кг общо)
  • чесън - 4 скилидки големи
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кисело зеле - 0. 5 бр. глава ако е малка, ако е голяма - ¼ глава
  • ориз - 0. 5 ч.ч.
  • картофи - 3 бр. средни по големина
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - на вкус
  • сминдух - 4 бобени шушулки
  • праз - 2 стръка
  • моркови - 2 бр. големи
  • олио - 50 мл
  • масло - 30 г меко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зелето на ситно, поставете го в купа и добавете измития и добре прецеден ориз, нарязаните на малки кубчета картофи. Поръсете сместа с черен пипер и кимион на вкус, разбъркайте.

Намажете дъното и стените на глинения гювеч с меко масло и разпределете сместа равномерно по дъното, добавете отгоре шушулките сминдух и налейте 2 ч.ч. вода.

Почистете и много добре измийте пилетата, подсушете ги. Шпиковайте на няколко места пилетата и поставете резени от скилидките чесън. Отделно смесете меда, солта и червения пипер и много добре намажете пилетата от всички страни, поставете върху зелевата смес.

Нарежете почистените праз и моркови на колелца, допълнете празнините на гювеча с тях. Налейте олиото и поставете 2 малки кубчета от маслото върху пилетата.

Затворете гювеча с капака и го поставете в студена (обезателно студена) фурна и включете фурната на 150 градуса на горен и долен реотан, печете за 2 часа и 30 минути до готовност на месото. Поднесете печените пилета топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: