Начин на приготвяне
Сланината нарязвам на средно големи резенчета и с една част от тях се покривам дъното на гърнето. След това започвам да редя капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз.
Повтарям тази последователност докато ми свършат продуктите, като на последния ред слагам зеле. Между редовете слагам дафиновия лист, черен пипер и бахар.
Понеже киселото зеле и сланината са солени не слагам сол, но ако ползвате прясна сланина или киселото ви зеле не е много солено, може да добавите малко сол.
Накрая покривам с цял зелев лист и върху него нареждам малко сланина, чиято мазнина ще се просмуква в яденето по време на варенето. Заливам с чашата бяло вино.
Прибавям и малко олио - капамата е хубава, когато е тлъста. С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето запушвам и слагам капака. Поставям гърнето или гювеча във фурната.
Пека на по-висока температура, докато капамата закъкри, след което оставям да ври на слаб огън 4-5 часа.