Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Разтворете маята в част от водата. След като маята набъбне я добавете към брашното. Прибавете захарта, солта и оцета. Чукнете и яйцето.
Разбъркайте съставките, прибавяйте постепенно вода и замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още вода или брашно, до оформянето на тестото. Оставете тестото да почине.
Готовото тесто раздърпайте, да се получи един голям лист. Поръсете с натрошено сирене и намажете с разтопена мас. Сгънете листа като плик. Оставете го да се отпусне.
След като омекне тестото и е готово за обработка, отново намажете с останалата мас и пак сгънете. Оставете отново да се отпусне. Раздърпайте листа и покрийте дъното на незелепваща тава.
Оставете за кратко баницата да се понадигне. Изпече баницата, като постепенно загреете фурната до 200 градуса. Баницата е уникална!