Начин на приготвяне
В купа налейте малко от водата. Натрошете маята и я разтворете. Добавете захарта и малко количество от брашното до гъста каша. Оставете за 15- 20 минути да ферментира. Щом шупне, значи е готово.
На кухненски плот изсипете останалото количество брашно. Направете кладенче.
Счупете яйцата, добавете активираната мая, солта, киселото мляко и половината олио. Замесете меко тесто. Разпънете тестото и сложете половината количество олио, което оставихме. Омесете отново тестото.
Разпънете още веднъж и добавете останалото количество. Отново омесете тестото. Прехвърлете го в намаслена купа, завийте с кърпа и оставете да втаса на топло. Трябва да удвои обема си.
Смесете трите вида мазнина и ги затоплете леко на котлона, колкото да се разтопят.
Готовото тесто разделете на четири равни части. Вземете едната топка и я раздърпайте на кръгъл лист.
Намажете с мазнината и поръсете със сиренето. Вземете втората и направете същото с нея, като я сложите отгоре върху първата и така до изчерпване на количествата.
Навийте четирите листа, които са един върху друг на руло. Усучете рулото и завийте на охлюв. Поставете в тавичка, застлана с хартия за печене. Оставете да втаса на ново.
Намажете месеницата с един жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Печете на 180 градуса до готовност.