Цариградски кюфтенца с печен сос
Carigradske ćuftice sa pečenim sosom
gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Цариградски кюфтенца с печен сос

Цариградски кюфтенца с печен сос

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
3923k2k2k
Цариградски кюфтенца с печен сос
Снимка: Храна за Душата
1 / 4ВИДЕО
08/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"С питане и Цариград се стига, а в този случай получавате най-вкусната рецепта за Цариградски кюфтенца с печен сос"

Необходими Продукти

  • кайма - 800 г смес
  • яйца - 1 бр
  • синапено семе - 1 ч.л.
  • хлебни трохи (галета) - 30 г
  • брашно - 30 г
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • За картофеното пюре
  • картофи - 5 бр. (сварени)
  • масло - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • За зеленчуковия сос Грейви
  • моркови - 1 бр.
  • праз лук - 1 бр.
  • целина - 1 стебло
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 глава
  • червено вино - 150 мл
  • телешки бульон - 500 мл
  • царевично нишесте - 30 г
  • мащерка - прясна, 3 стръка
  • магданоз - 1 връзка
  • червен пипер сладък - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе пюрето като овкусите сварените картофи със сол и черен пипер и ги намачкате. Добавете масло и прясно мляко за по плътен вкус.

Подправете каймата каймата за кюфтенцата със сол и черен пипер. Стрийте семената синапено семе в хаванче, за да освободите аромата им, и ги прибавете към мляното месо. Добавете в сместа яйцето и хлебните трохи и омесете с ръце. Оформете кюфтенца от готовата кайма с големина на орех. Оваляйте ги в брашно и изпържете в силно загрят тиган със зехтин.

През това време нарежете моркова, стръка праз, стеблото целината, лука и чесъна.

Извадете готовите кюфтенца върху домакинска хартия, за да отцедите излишната мазнина. Прецедете мазнината от тигана, за да отделите изгорелите частици и я запазете за приготвяне на соса. Поставете нарязаните зеленчуци в тигана. Добавете няколко лъжици от прецедената мазнината и запържете зеленчуците в нея. Добавете червено вино и телешки бульон в тигана и оставете сместта да се редуцира.

Сложете и стръковете прясна мащерка. Сгъстете соса с чаена лъжичка царевично нишесте.

Овкусете със сол и черен пипер. Малко преди да свалите соса от котлона, върнете кюфтенцата в тигана за минута-две, за да се овкусят допълнително. Извадете кюфтенцата, прецедете соса от зеленчуците и пресните подправки.

Сервирайте ястието като оформите канапе от картофеното пюре, отгоре подредите кюфтенцата и залеете със зеленчуковия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: