Начин на приготвяне
Пригответе пюрето като овкусите сварените картофи със сол и черен пипер и ги намачкате. Добавете масло и прясно мляко за по плътен вкус.
Подправете каймата каймата за кюфтенцата със сол и черен пипер. Стрийте семената синапено семе в хаванче, за да освободите аромата им, и ги прибавете към мляното месо. Добавете в сместа яйцето и хлебните трохи и омесете с ръце. Оформете кюфтенца от готовата кайма с големина на орех. Оваляйте ги в брашно и изпържете в силно загрят тиган със зехтин.
През това време нарежете моркова, стръка праз, стеблото целината, лука и чесъна.
Извадете готовите кюфтенца върху домакинска хартия, за да отцедите излишната мазнина. Прецедете мазнината от тигана, за да отделите изгорелите частици и я запазете за приготвяне на соса. Поставете нарязаните зеленчуци в тигана. Добавете няколко лъжици от прецедената мазнината и запържете зеленчуците в нея. Добавете червено вино и телешки бульон в тигана и оставете сместта да се редуцира.
Сложете и стръковете прясна мащерка. Сгъстете соса с чаена лъжичка царевично нишесте.
Овкусете със сол и черен пипер. Малко преди да свалите соса от котлона, върнете кюфтенцата в тигана за минута-две, за да се овкусят допълнително. Извадете кюфтенцата, прецедете соса от зеленчуците и пресните подправки.
Сервирайте ястието като оформите канапе от картофеното пюре, отгоре подредите кюфтенцата и залеете със зеленчуковия сос.