Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Виенски щрудел с орехи и канела

Виенски щрудел с орехи и канела

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Виенски щрудел с орехи и канела6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Точната рецепта за класически Виенски щрудел - оставяме ви я на отговорно пазене"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 300 г пресято
  • сол - 1 щипка
  • вода - 125 мл
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 40 г за намазване на кората
  • За плънката
  • ябълки - 1, 2 кг кисели
  • орехи - 100 г натрошени (по желание)
  • захар - 120 г
  • ванилия,
  • канела - 2 ч.л.
  • лимони - 1 сок от половин
  • ром - 4 с.л.
  • За поръсване
  • краве масло - 60 г
  • галета - 100 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме меко и еластично тесто от изброените продукти. Яйцето трябва да е със стайна температура и водата да е хладка.

Оставяме тестото да престои за около час (извън хладилник).

Нарязваме почистените и обелени ябълки на филийки и към тях прибавяме, орехите, захарта, ванилията, канелата. Добавяме сока от лимона и рома. Плънката за щрудела също трябва да престои за 30-40 мин.

Галетата смесваме с горещото масло (около 60 г) и оставяме на страна.

Разточваме кора /много тънка, почти прозрачна/ внимателно поставяме върху голяма кърпа.

Намазваме кората с разтопено масло и поръсваме с трохите от галета и масло. В единия край слагаме плънката по дължина и след това с помощта на кърпата завиваме щрудела на руло.

Внимателно прехвърляме в намазнена с масло тава, най-добре върху кухненска хартия. Отгоре намазваме рулото отново с масло.

Печем виенския щрудел за около 45-50 мин на 180-200 градуса.

Разрязваме готовия щрудел, след като е изстинал напълно.

Поднасяме поръсено с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: