Ориз със зеле от буркан на фурна

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор336851
29/11/2018
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо627
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ориз - 1 и ½ ч.ч.
  • кисело зеле - 1 буркан (обикновен 750 мл)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 4 бр. малки
  • чушки - 2бр. зелени и 2бр.червени (малки)
  • магданоз - ¼ връзка
  • шарлан - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л.
  • черен пипер - ¼ ч.л.
  • кимион - 1 щипка
  • куркума - ½ ч.л. равна
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • джинджифил - 1/3 ч.л. (на прах)
  • тандури масала - ½ ч.л. (по желание)
  • шарена сол - 1/3 ч.л.
  • вода - 4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По желание можем да накиснем ориза за продължително време, тъй като така става много по-вкусен, но не е задължитено. Измиваме го хубаво, няколко пъти, и го сипваме в средно голяма тавичка. Обелваме и нарязваме лука (на кубченца) и морковите (на фини кръгчета).

Почистваме чушките и също нарязваме. Всички зеленчуци добавяме към ориза. Домашно приготвеното накъсано на малки парчета кисело зеле изцеждаме от сока и прибавяме към останалите продукти.

Подправяме с хималайска сол, шарлан, ябълков оцет, черен пипер, червен пипер, кимион, куркума, джинджифил (на прах), тандури масала, шарена сол.

Поръсваме с на ситно нарязан пресен магданоз и разбъркваме всичко заедно в тавата. Тъй като сокът от киселото зеле е много полезен, може да се изпие суров, но може и по желание да го добавим към ориза, вместо част от водата, и това ще придаде още по-вкусен и наситен вкус на ястието.

Прибавяме водата (със /или без/ включен зелев сок) и слагаме във фурната на 250 градуса, да се пече около 40 минути. По средата на времето, в което се готви, можем да го разбъркаме внимателно и равномерно.

След като е готов, го разпределяме по порциите и поднасяме топло! Уникално вкусен ориз с кисело зеле, активиращ вкусовите ни рецептори с наситено-загряващия си вкус и аромат!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар