Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Атрактивна питка за Димитровден

Атрактивна питка за Димитровден

Атрактивна питка за Димитровден
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Няма как да посрещнете Димитровден без тази атрактивна и много вкусна питка за празника"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 600 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • яйца - 4 бр. (двата жълтъка за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. (пълна)
  • брашно - около 1300 г (+ 200 г за доомесване)
  • масло - 120 г за намазване на корите
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и с малка част от него (100 мл) активирайте маята + захар и брашно. Отделете 2 жълтъка за намазване и с останалите продукти замесете гладко еластично тесто.

Оставете да втаса, след което разделете на 6 части, като двете да са еднакво големи. Разточете ги на големи правоъгълни кори и намажете с масло, навийте всяка на руло.

Готовите две рула дръпнете настрана и разточете още две кори, като едната по дължина я нарязвате по средата на ленти и оплитате, като промушвате едно под друго. Поставяте оплетената кора върху рулото, изрязвате излишното тесто отстрани и така готовото оплетено руло поставяте в тава, покрита с хартия за печене.

Хванете втората кора, нарежете краищата по дължина и поставете другото руло по средата, кръстосвайте отгоре лентичките. Готовото руло свийте в кръг и поставете по средата на тавата.

Другата част тесто разделете на 3 части и една малка топка тесто за центъра. Разточете 3 обли кори, намажете с масло без горната и разрежете на 8 части, всяка цепнете по средата и промушете отдолу нагоре.

Получените листенца подредете от ляво и дясно на тавата, както се вижда от снимката. Можете да импровизирате с детайлите на вашата погача.

Оставете да втаса, след което намазвате и печете питка за Димитровден в загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: