Начин на приготвяне
Затоплете млякото и с малка част от него (100 мл) активирайте маята + захар и брашно. Отделете 2 жълтъка за намазване и с останалите продукти замесете гладко еластично тесто.
Оставете да втаса, след което разделете на 6 части, като двете да са еднакво големи. Разточете ги на големи правоъгълни кори и намажете с масло, навийте всяка на руло.
Готовите две рула дръпнете настрана и разточете още две кори, като едната по дължина я нарязвате по средата на ленти и оплитате, като промушвате едно под друго. Поставяте оплетената кора върху рулото, изрязвате излишното тесто отстрани и така готовото оплетено руло поставяте в тава, покрита с хартия за печене.
Хванете втората кора, нарежете краищата по дължина и поставете другото руло по средата, кръстосвайте отгоре лентичките. Готовото руло свийте в кръг и поставете по средата на тавата.
Другата част тесто разделете на 3 части и една малка топка тесто за центъра. Разточете 3 обли кори, намажете с масло без горната и разрежете на 8 части, всяка цепнете по средата и промушете отдолу нагоре.
Получените листенца подредете от ляво и дясно на тавата, както се вижда от снимката. Можете да импровизирате с детайлите на вашата погача.
Оставете да втаса, след което намазвате и печете питка за Димитровден в загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.