Турска разядка с патладжан

ЗорицаЗорица
Гуру
954
263
3054
5
29/11/2018
"Оригиналната рецепта за Патладжан тарама - да ви е сладко и да ни споменавате с добро "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 482
  • Преглеждания за месеца389
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • патладжани - 1 бр. едър
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • чесън - 2 скилидки
  • яйца - 1 бр. сурово
  • захар - щипка
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • сол
  • мента - листенца за гарниране
  • по желание
  • люти чушки - 1 бр. зелена почистена от семената
  • маслини - 7 - 8 бр. ситно накълцани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжан Турама - хайвер от патладжан, сол, сурово яйце, лимон, захар, чесън...

Патладжанът се измива, подсушава и без да се бели се изпича цял на скара, като по време на печенето се върти периодично, за да се изпече равномерно. Печеният патладжан се прибира в полиетиленов плик или в съд с капак, докато изстине напълно.

След като изстине се обелва и поставя в гевгир, за да изтече сокът му. През това време олиото се запържва в подходящ съд. Оставя се настрани, докато изстине напълно.

Патладжанът се нарязва или намачква с преса за картофи, не се пасира, за да не стане на пюре.

В купа се смесват препърженото вече охладено олио, суровото цяло яйце, сока от един лимон, сол на вкус, щипка захар. Разбърква се с телена бъркалка или вилица до хомогенизиране на сместа.

Добавя се накрая пресования чесън и по желание накълцана на ситно зелена люта чушка и обезкостени и наситнени черни маслини. Към купата се добавя и патладжанът и всичко се разбърква хубаво. Купата се покрива и се прибира в хладилник или на студено за час, за да се овкуси.

Разядката се сервира гарнирана с листенца прясна мента.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар