Начин на приготвяне
Патладжанът се разрязва на две по дължина, посолява се и се оставя да се оцеди (около 30 мин). След като се е отцедил, патладжана го изплакваме и слагаме с кората нагоре във фурната да се изпече до готовност (30-40 мин. на 180-200 гр.).
След като се изпече патладжана го оставяме да изстине и през това време запържваме лука. Лукът се нарязва на полумесеци, овалва се в сол и олио и се пече в сух тиган (да не омеква много).
След като патладжана изстине го обелваме нарязваме на малки кубчета и към него прибавяме ситно нарязани магданоз и чесън, както и черен пипер и олио на вкус.
В центъра на чиния слагаме от патладжана, около него слагаме от лука, а върху патладжана се слага 1 лъжичка лютеница.