Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Разядки»Турска разядка с патладжан

Турска разядка с патладжан

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Турска разядка с патладжан6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Оригиналната рецепта за Патладжан тарама - да ви е сладко и да ни споменавате с добро"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр. едър
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • чесън - 2 скилидки
  • яйца - 1 бр. сурово
  • захар - щипка
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • сол
  • мента - листенца за гарниране
  • по желание
  • люти чушки - 1 бр. зелена почистена от семената
  • маслини - 7 - 8 бр. ситно накълцани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжан Турама - хайвер от патладжан, сол, сурово яйце, лимон, захар, чесън...

Патладжанът се измива, подсушава и без да се бели се изпича цял на скара, като по време на печенето се върти периодично, за да се изпече равномерно. Печеният патладжан се прибира в полиетиленов плик или в съд с капак, докато изстине напълно.

След като изстине се обелва и поставя в гевгир, за да изтече сокът му. През това време олиото се запържва в подходящ съд. Оставя се настрани, докато изстине напълно.

Патладжанът се нарязва или намачква с преса за картофи, не се пасира, за да не стане на пюре.

В купа се смесват препърженото вече охладено олио, суровото цяло яйце, сока от един лимон, сол на вкус, щипка захар. Разбърква се с телена бъркалка или вилица до хомогенизиране на сместа.

Добавя се накрая пресования чесън и по желание накълцана на ситно зелена люта чушка и обезкостени и наситнени черни маслини. Към купата се добавя и патладжанът и всичко се разбърква хубаво. Купата се покрива и се прибира в хладилник или на студено за час, за да се овкуси.

Разядката се сервира гарнирана с листенца прясна мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: