Начин на приготвяне
Патладжан Турама - хайвер от патладжан, сол, сурово яйце, лимон, захар, чесън...
Патладжанът се измива, подсушава и без да се бели се изпича цял на скара, като по време на печенето се върти периодично, за да се изпече равномерно. Печеният патладжан се прибира в полиетиленов плик или в съд с капак, докато изстине напълно.
След като изстине се обелва и поставя в гевгир, за да изтече сокът му. През това време олиото се запържва в подходящ съд. Оставя се настрани, докато изстине напълно.
Патладжанът се нарязва или намачква с преса за картофи, не се пасира, за да не стане на пюре.
В купа се смесват препърженото вече охладено олио, суровото цяло яйце, сока от един лимон, сол на вкус, щипка захар. Разбърква се с телена бъркалка или вилица до хомогенизиране на сместа.
Добавя се накрая пресования чесън и по желание накълцана на ситно зелена люта чушка и обезкостени и наситнени черни маслини. Към купата се добавя и патладжанът и всичко се разбърква хубаво. Купата се покрива и се прибира в хладилник или на студено за час, за да се овкуси.
Разядката се сервира гарнирана с листенца прясна мента.