Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Кумове

Питка за Кумове

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Кумове
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
29/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 550 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1300 г
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малка част от млякото, захарта и 2 с.л. брашно. Отделете единия жълтък, прибавете 1 ч.л. прясно мляко и няколко капки олио, с тази смес се маже питката.

От останалите продукти замесете тестото, като го оставите не много меко. Оставете го да втаса, след което разделете на 2 еднакви части. От тях разточете 2 кори, всяка намажете с масло и навийте на 2 отделни рула.

От другото тесто разточете още две елипсовидни кори, като на всяка направите разрези по средата и оплитате. Едната оплетена кора поставяте върху едното руло, другата кора по същия начин.

От оставеното тесто разточете три кори, намажете с масло без последната и разрежете отстрани на ленти, оплетете ги или просто кръстосайте. Ако ви е останало тесто направете 2 листенцата и ги поставете там където се събират оплетените рула.

За да е по-ефектна питката трябва да си заделите правилно цялото тесто и да имате тесто за рулца, както се вижда на моята питка. Тях поставих от двете страни и няколко по средата.

Оставете питката да втаса, след което я намажете с жълтък и печете в загрята фурна на 160 максимум 170 градуса на долен и горен реотан.

Готова е за 45 минути. От фондан или солено тесто можете да направите надпис - Честито Кумуване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: