Начин на приготвяне
Активирайте маята в малка част от млякото, захарта и 2 с.л. брашно. Отделете единия жълтък, прибавете 1 ч.л. прясно мляко и няколко капки олио, с тази смес се маже питката.
От останалите продукти замесете тестото, като го оставите не много меко. Оставете го да втаса, след което разделете на 2 еднакви части. От тях разточете 2 кори, всяка намажете с масло и навийте на 2 отделни рула.
От другото тесто разточете още две елипсовидни кори, като на всяка направите разрези по средата и оплитате. Едната оплетена кора поставяте върху едното руло, другата кора по същия начин.
От оставеното тесто разточете три кори, намажете с масло без последната и разрежете отстрани на ленти, оплетете ги или просто кръстосайте. Ако ви е останало тесто направете 2 листенцата и ги поставете там където се събират оплетените рула.
За да е по-ефектна питката трябва да си заделите правилно цялото тесто и да имате тесто за рулца, както се вижда на моята питка. Тях поставих от двете страни и няколко по средата.
Оставете питката да втаса, след което я намажете с жълтък и печете в загрята фурна на 160 максимум 170 градуса на долен и горен реотан.
Готова е за 45 минути. От фондан или солено тесто можете да направите надпис - Честито Кумуване!