Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско със зеленчуци и пикантен сос

Свинско със зеленчуци и пикантен сос

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Свинско със зеленчуци и пикантен сос
Снимка: Анелия Цонева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
115 мин.
Порции
5-6
"Крехко свинско, сочни зеленчуци и ароматен сос - обещаваме, че ще е ужасно вкусно"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г
  • чушки - 500 г шарени
  • карфиол - 500 г
  • масло - 75 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За соса
  • балсамов оцет - 100 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • мед - 1 с.л. пчелен
  • масло - 25 г
  • чили - 3 щипки или 1/2 к.л.
  • сол - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте месото и чушките на средно големи парчета. Карфиолът се бланшира. Главата се разделя на розички.

Кипва се подсолена вода и парчетата карфиол се изсипват вътре за няколко минути. Трябва да остане хрупкав, но не и суров. Изважда се и се прехвърля в купа с ледена вода, за да се шокира и да се спре готвенето.

В подходящ тиган загряваме 75 г масло и в него пържим чушките за около 5-6 минути.

След това добавяме свинското месо. Пържим докато месото се сготви достатъчно, че да е сочно и сосът, който се е отделил, се изпари почти напълно.

Добавяме отцедения карфиол и готвим съвсем малко, около 2-3 мин. Посоляваме и подправяме с черен пипер.

Сосът

В джезве смесваме виното и балсамико оцетa. Когато заври сместа и започне да се изпарява оттегляме от котлона, добавяме меда, чилито, солта и разбъркваме докато се разтопи. Оставяме го да ври на слаб огън.

Когато се сгъсти достатъчно, че да прилича на мед, махаме от котлона и добавяме маслото да се разтопи. Заливаме зеленчуците и месото, разбъркваме за да се овкуси равномерно и поднасяме топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: