Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пастърма»Домашна пастърма в хладилник

Домашна пастърма в хладилник

Miroslava MirchevaMiroslava Mircheva
Новак
31210
Домашна пастърма в хладилник
Снимка: Miroslava Mircheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Вижте как да приготвите уникална пастърма, която да изсушите на сигурно място в хладилника"

Необходими Продукти

  • свинско контра филе - 2.5 кг
  • морска сол - 2.5 кг
  • червен пипер - 1/2 пакет /35 г/
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • чубрица - 3 - 4 ч.л.
  • сминдух - 1 пакет /200 г/
  • риган - 3 - 4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме месото от ципи. Разрязваме по дължина на подходящи парчета. В дълбок съд изипваме морска сол (около 1 пръст) и нареждаме свинските филета отгоре.

Засипваме пак със сол и така редуваме, докато всички парчета се покрият плътно, като завършим най-отгоре с по-дебел слой от солта. Оставяме на хладно за 48 часа, за да се изтегли водата от месото.

Когато са готови изваждаме, изплакваме и накисваме месото в студена вода за 24 часа, като е хубаво да се сменя поне два пъти.

Вече изкиснатото месо подсушаваме старателно с кърпа. В друг съд смесваме подправките (ако желаете може да ги замените с други по ваш избор).

Всяко парче се овалва старателно в тях и притиска, за да полепнат хубаво. Нареждаме върху скара и слагаме в хладилника.

Обръщаме парчетата всеки ден, докато изсъхнат напълно. В зависимост от дебелината, след около 15-20 дни са готови за консумация. Страхотна пастърма!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: