Начин на приготвяне
Почистете бамята от дръжките и измийте под течаща вода.
Поставете на силен огън вода с малко сол и щом заври пуснете зеленчука за 3-4 минутки в нея, след това извадете и отцедете добре.
Накълцайте лука на ситно и го запържете в зехтина заедно с лъжичка вода и малко сол. Щом омекне добавете чесъна и моркова, настъргани на много фино ренде. Разбъркайте и пържете 1-2 минутки.
Сипете доматите нарязани на ситно или настъргани. Добавете и доматения концентрат и червения пипер. Пържете до изпаряване на отделената от тях течност и тогава сложете бамята.
Налейте вода колкото да покрива около 2 пръста продуктите и варете 20 минути на умерен огън под капак.
Овкусете с подправките и сол колкото е необходимо, като заделите част от свежия магданоз за поръсване накрая. Изцедете сокчето от половин лимон.
Размийте брашното с малко водичка, така че да не се образуват бучки. Налейте кашичката в ястието, което по желание може да разредите с още вода. Варете 5 минутки и свалете от огъня.
Готовата яхния поръсете със свежия накълцан на ситно магданоз и поднете гореща.
Добър апетит!
Коментари