Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена погача с цветя

Сватбена погача с цветя

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Сватбена погача с цветя
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
01/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
14
"За здравето на младоженците - най-вкусната сватбена погача с цветя"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 42 г кубче
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг (100 г)
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете продуктите на стайна температура и замесете хубаво гладко тесто. Оставете да втаса, след което разделете на 5 части и една малка топка за декорацията.

Разточете 5 обли кори, намажете ги с масло и подредете една върху друга, като последната не се маже.

Нарежете на 8 части, като центъра оставите цял, там ще оформите красив кръг от сърца.

Започвате оформянето, като хващате с пръсти едно листо и с остър нож цепвате по средата, промушвате отдолу нагоре и свивате отдолу. Другото листо разрязвате на 3 ленти и оплитате плитка. Редувате всички листа по този начин.

От малката топчица тесто разточете кора и изрежете сърца, тях подредете по средата, както се вижда от снимката, и по две сърца, които изобразяват пеперуди на четири от листата. Ако имате останало тесто разточете кора, намажете с масло, навийте на руло и нарежете на рулца.

С тях запълнете тавата, ако има нужда. Оставете да втаса, след което сложете предварително изрязани сватбени халки от солено тесто.

Намажете с жълтък и печете в загрята фурна. След изпичането на погачата я украсете с цветя от фондан или друг вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: