Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Голяма тава за печене.
Свинската плешка или джолан се нарязва на желана големина. Поставя се в тенджера под налягане, ползвам я основно за бързина и удобство, посолява се със сол и черен пипер и струйка зехтин. Залива се с вода, колкото да го покрие. Захлупва се и се оставя на умерен котлон да ври под налягане за около 40-45 мин. Разбира се, че не е задължително ползването на тенджера под налягане, може да се ползва и обикновена, важното е месото предварително да е сварено, защото зеленчуците много по-бързо се готвят.
През това време се почистват зеленчуците. Картофите се обелват и нарязват на ветрило, без да се прорязват до края. Поставят се в тавата с разрезите нагоре, разпределят се безразборно.
Почистват се морковите, целината, селърито и се нарязват на по-големи парчета. Прибавят се към картофите в тавата.
Тиквата се обелва и се нарязва на правоъгълници, прибавя се .
Чушката се нарязва и прибавя на по-големи парчета.
Лукът се почиства и срязва през средата на две половини, а скилидите чесън се прибавят необелени. Прибавя се и два стръка свеж розмарин, ако се разполага с такъв или се посипва с 2 щипки сух. Подправя се със сол, черен и червен пипер и се поръсва с 2-3 щипки сух риган.
Маслото на дребни кубчета се поставя между разрезите на картофите.
Свареното месо се изважда и прибавя към зеленчуците. Разпределя се в тавата.
Залива се със сухо червено вино и отгоре се правят няколко кръга със струйка зехтин .
Пече се на 180 градуса за около 45 до 60 мин.
По време на печенето е добре да се обръщат картофите и месото, за да не прегарят и да имат равномерно изпичане.
Свинското с картофи би трябва до остане основно на мазнина, но ако е необходимо, се добавя не повече от 50 мл от бульона от варенето на месото.
Източник: vkusnoteka/ Ани Шакарян