Начин на приготвяне
Пригответе продуктите предварително на стайна температура.
Разбийте яйцето със захарта на пухкава смес. Сипете содата в киселото мляко и разбъркайте. Добавете олиото в яйчената смес и хубаво разбъркайте.
Прибавете киселото мляко със содата и рома и отново хубаво разбийте до еднородна смес.
Отделно пресейте брашното с какаото. На части прибавете сухата смес към течната, като разбърквате до усвояването ѝ. Накрая прибавете капките шоколад и разбъркайте, за да се разпределят равномерно.
Намазнете форма за кекс с малко олио и поръсете с брашно. Изтупайте излишното. Сипете сместа за кекс и изпечете готовия шоколадов кекс в загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.