Начин на приготвяне
За тази мусака картофите се обелват, нарязват на едро и се слагат да се варят. През това време в тиган се слагат малко олио, лук, чесън и морков (може да се настърже или да се нареже на ситно).
Задушават се. Прибавя се каймата (като предварително е объркана с мъничко водичка, за да стане по-лесно на трохи).
След запържването на каймата, се добавят подправките, доматите и киселите краставички. Оставя се да ври, докато остане на мазнина и се маха от котлона.
След като картофите са сварени, се отцеждат от водата (тя се запазва) и се правят на пюре с маслото и част от отделената вода. След като са готови, започва нареждането в тавата.
Най-отдолу се реди ред картофено пюре. Върху него се изсипва плънката от кайма. Върху нея се разстила пак ред картофено пюре.
Запича се във фурната, за да се стегне пюрето. Когато се стегне и зачерви, се настъргва отгоре кашкавал и се запича пак до готовност (аз след настъргването на кашкавала изключвам фурната). Когато поизстине, нашата Баварска мусака е готова за поднасяне.
Коментари