Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Печени свински джолани с хрупкава коричка

Печени свински джолани с хрупкава коричка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печени свински джолани с хрупкава коричка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
10
"Няма лакомник, който да устои на това вкусно предложение - сочен джолан с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • свински джолани - 2 бр., с кожата
  • едра сол - 4 с.л.
  • За маринатата
  • чесън - 4 скилидки
  • люти чушки - 2 бр.
  • горчица - 60 г на зърна
  • бира - 1 л., тъмна
  • риган - 2 с.л., изсушена билка
  • кимион - 2 ч.л. смлян
  • сол - 1 ч.л., равна
  • черен пипер
  • лимони - 1 бр., сока от плода
  • мас - 5 с.л., разтопена
  • галета - 2 ч.ч.
  • За картофките
  • картофи - 1 кг
  • сол - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • къри - 1 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • чесън на прах - 1 к.л.
  • галета - 2 с.л. от суха чабата
  • риган - 1 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушете джоланите добре и направете диагонални разрези по кожата с остър нож, в дълбочина 1.5 см.

В блендер поставяме нарязаните чушки, чесъна, солта, подправките, горчицата, разтопената свинска мас и лимоновия сок.

В подходящ съд поставяме джоланите и втриваме добра от маринатата. Посипваме с едра сол и обръщаме от другата страна. След като месото е овкусено добре го покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 24 часа.

Непосредствено преди запичането го оставяме на стайна температура за час. Посипваме го с галетата и го поставяме в тава, в която сме сипали от тъмното пиво. Покриваме съда с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 80 минути.

През това време приготвяме гарнитурата. Измиваме и обелваме картофите. Нарязваме ги на средно дебели резени.

В голяма тенджера с кипяща подсолена вода слагаме сол и бланшираме картофите за 4 минути. Отцеждаме ги от водата и ги оставяме да се отцедят.

От сухата чабата си приготвям галета, която е подходяща с вкусовите си аромати за тези препечени и ароматни картофи.

Смесваме сухите съставки в съд, като ги разбъркваме добре. Много удобен е вариантът да поставите охладените и отцедени картофи в плик за печене или найлонова торбичка.

Сипваме от зехтина, разклащате торбичката и картофите са поели от мазнината. Така всички ароматни подправки, прибавени в плика, ще полепнат по тях. Отново разклатете торбичката, за да се овкусят всички резенчетата.

В плитка тава (тази от фурната) подредете картофите равномерно по дъното. Поставете стръкчето розмарин в средата. Печете картофките в силно загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.

Извадете ги и ги полейте с малко разтопено масло. Допечете до приятна хрупкава коричка.

Махаме фолиото от тавата и откриваме джоланите.

Намаляваме градусите и запичаме до приятен червен загар и хрупкава коричка. Следим за течността на дъното. Ако се е изпарила при запичането, доливаме още малко. Оставяме месото да почине преди нарязването му.

Сервираме го с ароматните картофки и свежа салата за гарнитура.

Съвет: По желание можете да прибавите зеленчуци към печивото или бланширани гъби. Останалия сос можете да редуцирате с пшеничено нишесте и да залеете печеното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: