Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Памук питка за Васильовден

Памук питка за Васильовден

Памук питка за Васильовден
Снимка: Веселина Константинова
4 / 5
03/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • брашно - около 1200 г
  • мая - 1 кубче
  • кисело мляко - 350 г
  • вода - 150 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята заедно със захарта във водата. След като започне да се активира, прибавете към киселото мляко и разбъркайте. Разбийте яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване и ги прибавете към сместа.

Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете сместа, прибавете солта и замесете меко тесто. Оставете тестото на топло и след като започне да се надига /не трябва да втасва напълно/, го премесете отново, след което го разделете на две топки.

Разточете всяка топка на кора. Намажете корите с олио и ги сложете една върху друга. Нарежете на 12 ленти и завийте всяка лента на фуния - долният край да е по - тесен от горния.

Намажете дълбока касерола с олио по дъното и стените. Наредете фунийките с по-тънката част надолу, а останалите 2-3 сложете по повърхността на питката.

Сложете питката във фурната, след което я включете и печете само на долен реотан. Когато питката се запече и надигне достатъчно, намажете с разбит жълтък и включете и горните реотани. И допечете до готовност. Става много пухкава питка!

Опитайте тази Памук питка за Васильовден или за други специални поводи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: