Начин на приготвяне
Разтворете маята заедно със захарта във водата. След като започне да се активира, прибавете към киселото мляко и разбъркайте. Разбийте яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване и ги прибавете към сместа.
Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете сместа, прибавете солта и замесете меко тесто. Оставете тестото на топло и след като започне да се надига /не трябва да втасва напълно/, го премесете отново, след което го разделете на две топки.
Разточете всяка топка на кора. Намажете корите с олио и ги сложете една върху друга. Нарежете на 12 ленти и завийте всяка лента на фуния - долният край да е по - тесен от горния.
Намажете дълбока касерола с олио по дъното и стените. Наредете фунийките с по-тънката част надолу, а останалите 2-3 сложете по повърхността на питката.
Сложете питката във фурната, след което я включете и печете само на долен реотан. Когато питката се запече и надигне достатъчно, намажете с разбит жълтък и включете и горните реотани. И допечете до готовност. Става много пухкава питка!
Опитайте тази Памук питка за Васильовден или за други специални поводи.