Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни сарми с гъби и праз лук

Постни сарми с гъби и праз лук

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Постни сарми с гъби и праз лук
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
10/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Хубавите неща идват в малки пакетчета, а вкусните постни сарми - в лозови листа"

Необходими Продукти

  • лозови листа
  • кафяв ориз - 1 ч.ч. на Крина
  • праз - 1 стрък, цялото стебло
  • зеленчуков бульон - 3 ч.ч., горещ
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • гъби - 1 бурканче от 320 мл
  • джоджен - 1 с.л., стрит
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • И още
  • лимони - 1/2 бр., кората от плода
  • растителна мазнина - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме ситно нарязания праз лук да се задушава.

Прибавяме малко сол на вкус, която го дехидратира и празът омеква по-бързо. Така се намалява термичната му обработка. Оризът е накиснат за 1-2 часа в хладка вода.

Консервираните гъби нарязваме на средни парченца, които прибавяме към задушения праз.

Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.

Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон (или вода, ако не разполагате с такъв). Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.

Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер, индийско орехче, кимион и стрития джоджен.

Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.

Тъй като лозовите листа изваждам от саламура (по домашна рецепта), ги измивам и изкисвам за кратко в студена вода.

В листото поставяме по лъжица от сместа и завиваме на стегнато руло. На дъното на тенджерата в която ще варим постните сарми поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата.

Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да да не изплуват.

Заливаме ги с горещия зеленчуков бульон, растителна мазнина и сока от 1/2 лимон. Щом бульона заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.

Сармите са готови за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: