Черновръшки тутманик

18/01/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9925113498
"Този тутманик няма да се изяде сам, затова като си запишете рецептата, идвайте да го опитаме "
Приготвяне45 мин.
Готвене35 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 991
  • Преглеждания за месеца388
  • Преглеждания за седмицата76
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загрейте леко прясното мляко, не трябва да надвишава телесната температура - 37 градуса. Разтворете в него захарта и маята и оставете за няколко минути да шупне.

2. Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете яйцата - леко разбити, без единия жълтък, който оставете за намазване накрая. Сипете в кладенчето и шупналата мая и олиото .

3. Замесете гладко тесто, добавяйки си по мъничко брашно, ако е нужно. В процеса на месене сложете и солта.

4. Оформете тестото на топка и поставете в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и изчакайте да втаса за 1 час в топло помещение.

5. Втасалото тесто разделете на три равни части и всяка разточете на тънка кора, намазвайте обилно с мекото масло и поръсвайте със натрошено сирене, полагайки ги една върху друга. Върху третата кора сложете само масло.

6. Навийте на руло, отрежете краищата му и ги разположете в центъра на намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 24 см.

Останалата част от рулото нарежете на триъгълници и ги подредете наоколо, оставяйки разстояние между тях.

Отново изчакайте тутманика да бухне и втаса втори път- около 40-50 минути.

7. Намажете с разбития с малко водичка жълтък и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до хубав златист загар.

8. След като извадите тутманика от фурната го оставете да се поохлади върху решетка. Може да консумирате черновръшкия тутманик и леко топъл, разкошен е!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Потребител#227250
Страхотен тутманик се получи. Благодарности за рецептата. Много вкусен. Бързо и лесно се прави. Добре обяснено.
1
0
Росица Петрова
Много добра рецепта. Ще присъства често на трапезата ни.
1
0
Йорданка Ковачева
Солта в рецептата е 2 ч.л., не супени. Моля за извинение. Благодаря :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв