Чорба от шарен боб с масло по Смолянски

28/01/2019
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаИноватор35616020981
"Пълни стомаха и сгрява душата - това е Чорба от шарен боб с масло по Смолянски "
Приготвяне25 мин.
Готвене90 мин.
Общо115 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо741
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • боб - 500 г шарен
  • олио - 1 - 2 суп. л.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена печена
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1 суп. лъж.
  • червен пипер - 1/2 суп. лъж. + 1 ч. л.
  • джоджен - щипка
  • универсална подправка - 1 суп. л. (пикантина)
  • масло - 100 г
  • брашно - 1 суп. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва предварително във вода за няколко часа. Отцежда се и се поставя в тенджера с вода, колкото да го покрие.

Слага се на котлона докато заври, да поври около 5 минути, и първата вода се изхвърля. Налива се топла вода и отново се поставя на огъня.

Кромидът и морковът се нарязват на ситни кубчета и прибавят при боба. Посолява се леко, слагаме малко олио, 1/2 суп. л. червен пипер, скилидката чесън и се оставя да къкри около час и половина на умерено силна температура.

Когато бобът се свари се прибавят наситнените зелена и червена чушки, джодженът, пикантината. Ако е нужно се овкусява с още малко сол.

В тиган запържете леко кравето масло с брашното и малко червен пипер. Изсипете запръжката в горещия боб и оставете гозбата да къкри още 5-7 минути.

В Смолянско шареният фасул се приготвя по този специфичен начин. Тайната е в запръжката с кравето масло.

При сервиране, ако желаете, поръсете боб чорбата с накълцани пресни зелени подправки (магданоз, джоджен) и прибавете люто чушле като добавка.

Да ви е вкусно! подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар