Начин на приготвяне
В дълбок тиган се сипва олиото заедно с нарязаните на ситно лук, морков и чесън и гъби. Задушават се добре и се добавя оризът и подправките.
Оризът за тази мусака трябва да стане полуготов, както при рецептата за пълнени чушки.
В средно голяма тава се слага малко олио и се нарежда един ред чушки, после се слага плънката задушен ориз. Отгоре се реди отново един ред чушки.
Добавят се 2 ч.ч. вода и се поставя отново на печката, докато поеме водата и оризът бъде напълно сварен.
За заливката за мусака се разбърква киселото мляко с брашното и яйцата в купа и се добавя щипката сода.
Залива се вегетарианската мусака със заливката и се слага във фурната да се запече до златисто.
Мусаката с ориз и чушки е готова.