Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от ориз и коприва

Мусака от ориз и коприва

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Мусака от ориз и коприва
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Мусака от ориз и коприва - любима вариация на едно от най-вкусните ястия"

Необходими Продукти

  • коприва - около 500 г само връхчета
  • пресен лук - 1 връзка
  • ориз - 300 г
  • домати - 2 бр. може и от консерва
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • заливка
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте копривата, попарете я във вряща вода за 2-3 минути и прецедете.

В тава налейте олиото и добавете ситно нарязания лук и прецедената коприва, задушете, докато се изпари водата.

Прибавете обелените и настъргани домати, черния пипер на вкус и оставете да поври, докато се изпари водата на доматите.

Прибавете предварително измития под течаща вода и прецеден ориз. Разбъркайте добре и налейте 1.200 л топла вода, посолете на вкус.

Разбъркайте и поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна, печете до готовност на ориза.

През това време си пригответе заливката - разбийте яйцата, прибавете киселото мляко и отново разбъркайте, посолете на вкус и залейте готовото пролетно ястие.

Върнете тавата с мусаката с ориз във фурната, печете до златисто кафява коричка на заливката.

Да ви е вкусно с тази мусака от ориз и коприва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: