Начин на приготвяне
Почиства се свински дроб от ципи, измива се и нарязваме на средно едри парчета. Поставя се в купа и заливаме с прясно мляко, смесено с 1 ч.л. сода за хляб. Оставя се за 30 минути да кисне.
Изважда се и изплакваме добре с вода, после се подсушава. Обелват се лук и моркови, лукът се реже на полумесеци, единия морков рендосвам, а другия - на пръчици.
Загрява се олио в голям тиган и запържваме лук и моркови, докато омекнат, поръсени с малко сол и черен пипер. Добавя се свинския дроб да се запържи леко, докато побелее, и сипваме 4-5 с.л. хубаво вино.
С дървена шпатулка се разбърква през цялото време, за да стане дробът равномерно сготвен отвън и крехък вътре.
Сваля се от котлона и овкусяваме дроба със зеленчуци с малко сол и щипка чубрица.
Поднасяме с чаша вино!
Страхотно мезе, опитайте!