Начин на приготвяне
В топла вода се разтваря маята и се оставя да шупне.
В дълбока купа се изсипва брашното и солта, като в средата им се прави дупка, наподобяваща кладенче, в което се налива шупналата мая. С лъжица се разбърква добре до получаването на хомогенно лепкаво тесто.
Полученото тесто се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло да престои и втаса за около 90.
След което го набрашнете добре от всички страни и го оставете още веднъж да втаса за около 40-50 мин.
Полученото тесто разделете на 7 равни части.
На добре набрашнена повърхност разстелете всяка от частите и я наръсете с настърган Чедър и нарязан на кубчета луканков салам. След това завийте във формата на топчета, поръсете добре със зехтин и забучете на всяко от топчетата по няколко стръка розмарин.
Получените топчета наредете в тенджера от йенско стъкло и сложете капака на тенджерата.
Пече хляба без месене се в предварително загрята фурна за около 40 минути, след което се отстранява капакът и се допича хлябът за още около 10 минути.